top of page
HANDICAP SYMBOL.png

De kerstroutes d'Amuse voor 2022

Er zijn dit jaar twee verschillende wandelroutes met elk vier stopplaatsen, waar u telkens een heerlijke amuse krijgt geserveerd tegen afgifte van de coupon uit uw route.  De bedrijven hebben al een aantal jaren ervaring met de route en weten hun gasten elk jaar weer te verrassen met een originele, smakelijke amuse als kennismaking met hun bedrijf.

 

Voor uw en onze veiligheid houden alle amuse-bedrijven zich aan de op dat moment geldende regels betreffende het corona-virus.

 

U kiest de route die u wil en reserveert een starttijd via deze website (*). Met de bevestigingsmail meldt u zich op het gereserveerde tijdstip (met een marge van pm 15 minuten) en ontvangt de route met de coupons. 

Aan beide routes zijn kortingcoupons gehecht, waarmee u korting krijgt voor activiteiten als Cycle Center, de kabelbaan, de Fluweelengrot en Mergelrijk. Ook vindt u bewaarcoupons voor fietshuur bij Cycle Center, een try-out bij Shimano of genieten bij restaurant de Zoete Zoen. Bij inlevering van uw enquête (aan de route gehecht) dingt u mee naar leuke prijzen als gratis routes, toegangskaarten en meerdere "diners voor twee" bij de amuse-restaurateurs. De prijsverloting vindt op 21 januari 2022 plaats en wordt persoonlijk met de winnaars gecommuniceerd.

(*) Wilt u liever de route à contant of met PIN betalen dan kunt u reserveren aan de balie van een Visit-Zuidlimburgwinkel (VVV), bijvoorbeeld in de Poststraat in Valkenburg.

Wandelroute
2  (blauw)

 

Monumenten & natuur wandeling (4 km).  

Van het Kasteel van Vakenburg (jaar 1075) is nog slechts een ruïne over; maar het restaurant waar u van uw 1e amuse geniet is pas een paar jaar oud. Het ligt op de Heunsberg die ter plaatse met de trap te beklimmen is (of u neemt natuurlijk gewoon de lift door de berg) tot aan de ingang. Geniet van het prachtige uitzicht over het stadje.

Langs de ingang van de Kerstmarkt in de Gemeentegrot en de (exacte kopie van) de Lourdesgrot beloopt u de Cauberg. Door fietsers gevreesd, maar voetgangers slenteren die kilometer met gemak omhoog via het voetpad. Zelfs als ze een omweg nemen langs het kerkhof en door het 'getske' tot aan het (rijkelijk in Kerstsferen versierde) Landal Kasteelpark, waar u gaat proeven van de creatie van de Zoete Zoen.

Dan wordt u beloond met de afdaling. De route gaat dan verder over het wandelpad aan de andere kant van de Cauberg tot aan Leeuwhof, waar een professional in Japanse wieler- en hengelsportaccessoires bewijst dat Limburgse gastvrijheid ook internationale bedrijven niet vreemd is.

Wandelend lang een stukje van de Geul ontdekt u dat het nog niet zolang geleden is dat dit rustige riviertje wild stromend het hele centrum blank zette. Een weggespoelde Geulbrug, een verwoeste kunstgalerie en de kerk waar binnen meer dan een meter water stond die nacht (de deuren hebben maandenlang opengestaan om te drogen).

Bij de nieuwe Geulpoort is een kleine gezellige Kerstmarkt die u later kunt bezoeken, maar u wandelt de het centrum in voor uw laatste 'bite' in de nieuwe zaak van 't hoekje; een café dat in 2018 verkozen werd tot gezelligste café van Nederland.

Over een historische trappenstraat wandelend komt u bij het begin van deze route uit. 

Wandelroute
1  (rood)

 

Valkenburg oost-west (5,5 km).  

U begint met de eerste amuse bij Huis ter geul, een gezellig familiehotel aan de Neerhem, de uitvalsweg naar Oud-Valkenburg. Daarna gaat u door de eeuwenoude Berkelpoort naar het gezellige centrum.

 

Langs terrasjes en stadswallen wandelt u door de Plenkertstraat.  Het in 2018 afgebrande kerkje dat u passeert is inmiddels weer (bijna) in oude glorie hersteld.

Verder westelijk gaat u het nieuwe Par'Course binnen voor uw volgende amuse bij Valkenburgs' jongste hotel. Een hotel dat al prijzen in de wacht sleepte voor haar bijzondere design. U bevindt zich op het terrein waar bijna 100 jaar lang Valkenburgs Leeuwbier werd gebrouwen en nu is ingevuld met toeristische bedrijven rondom fietsen, sport en leisure in het algemeen. 

Via de Geulkades komt u in het (in juli overstroomde) centrum. Ondernemers hebben maanden hard gewerkt om hun bedrijven weer helemaal top in orde te krijgen, zodat ze tijdens het Kerstseizoen weer open zouden zijn.  Aan de rand van het centrum wordt bij de jongens verrast met een smaakpleziertje. Over het Geulpad komt u aan de bosrand, waar u binnentreed in het koetshuis van het eeuwenoude Kasteel Oost.

 

Langs de oevers van het Geulstrand en de Geul wandelend komt weer bij de startplaats in deze route. Mocht u wat later vertrekken in deze donkere tijden kan het zijn dat u een zaklamp nodig heeft voor het laatste stuk van deze wandeling (en goed schoeisel als het geregend heeft). Natuurlijk kunt u ook via het bewoonde deel van Valkenburg Oost weer naar de start terug.

Een route met veel indrukken en heerlijke amuses.

tip !

Onze restaurants hebben  weer nieuwe bijzondere amuses bedacht als visitekaartje van hun bedrijven, waarmee zij u gaan verwennen. Neem de tijd en maak er een gezellige middag van. Een uurtje of 4 heeft u er wel voor nodig. U kunt dan ook boeken voor een starttijd tussen 11:00 en 13:00 uur

English
Deutsch
Francais
2021 plattegrond route 1 600.png

Klik op de route om in te zoomen

2021 plattegrond route 2 600.png

Klik op de route om in te zoomen

Er zijn een ruim  aantal gemeentelijke parkeerterreinen waar u uw auto kwijt kunt voor € 1,90 per uur en maximaal € 8 per dag. 
Ook bij het Station (Q-park) kunt u uw auto de gehele dag veilig parkeren voor een dagtarief van € 5,82.

bottom of page